Politika Kolačića

Politika Kolačića


Sections

 

Mi koristimo kolačiće


Društva članovi grupe Reckitt Benckiser („Reckitt Benckiser”, “mi”) koristimo „kolačiće” i druga automatizirana sredstva radi prikupljanja određenih podataka o posjetiteljima naših internetskih stranica, kao što su npr. koliko korisnika posjećuje naše stranice i koje su najgledanije stranice. Prikupljanjem tih informacija dolazimo do podataka kako najbolje izraditi naše stranice i kako ih najbolje oglašavati našim posjetiteljima. Prikupljamo informacije putem različitih tehničkih metoda kao što su kolačići, web beacons i ostale slične tehnologije. Kad kažemo kolačići, odnosimo se na sve navedeno.


Kolačići i ostala automatizirana sredstva prikupljanja podataka.


Kolačići

Društva članovi grupe Reckitt Benckiser („Reckitt Benckiser”, “mi”) koristimo „kolačiće” i druga automatizirana sredstva radi prikupljanja određenih podataka o posjetiteljima naših internetskih stranica, kao što su npr. koliko korisnika posjećuje naše stranice i koje su najgledanije stranice. Prikupljanjem tih informacija dolazimo do podataka kako najbolje izraditi naše stranice i kako ih najbolje oglašavati našim posjetiteljima. Prikupljamo informacije putem različitih tehničkih metoda kao što su kolačići, web beacons i ostale slične tehnologije. Kad kažemo kolačići, odnosimo se na sve navedeno.
Kolačići su bitovi teksta koje se postavljaju na tvrdi disk računala kad posjetite naše internetske stranice. Kolačiće možemo koristiti kako bismo saznali na primjer, jeste li našu internetsku stranicu već posjetili ili ste novi posjetitelj i kako bi nam pomogli identificirati odlike lokacije koje vas najviše zanimaju. Kolačići mogu poboljšati vaše iskustvo na mreži tako što pamte vaše lozinke i preference prikazivanja dok posjećujete određenu lokaciju.


Zavisno od domene na koju se kolačići postave, oni se mogu smatrati kao „vlastiti“ kolačići ili kolačići „treće strane“. Vlastiti kolačići su oni koje postavlja internetska stranica koju posjetitelj otvori – stranica koja se pojavi u URL prozorčiću (npr. kolačići koje postavi [www.rb.com]). Kolačići treće strane su kolačići koja je postavila druga domena koja nije domena web stranice koju posjećuje korisnik. Ako korisnik posjeti internetsku stranicu i druga kompanija postavi kolačić na tu stranicu, takav kolačić će se smatrati kolačić treće strane.


Zavisno od trajanja kolačića, kolačići mogu biti „trajni“ ili „privremeni“. Trajni kolačić ostaje na korisnikovom uređaju onoliko vremena koliko je određeno samim kolačićem, a aktivira se svaki put kad posjetitelj posjeti stranicu koja je stvorila kolačić sve dok kolačiću ne istekne rok ili dok ga korisnik ne izbriše. Privremeni kolačić omogućuje povezivanje djelovanja korisnika za vrijeme korisničke sesije. Sesija započinje kad korisnik otvori prozorčić preglednika i završava se kad se prozorčić zatvori nakon čega se svi privremeni kolačići automatski obrišu.


Web beacons


Web beacons (poznat i kao Internetski tagovi, pikselski tagovi ili čisti GIFovi su obično prozirni prikazi postavljeni na web stranici. Web beacons se koriste u kombinaciji s kolačićima radi mjerenja djelovanja posjetitelja na internetskim stranicama. Možda ćemo koristiti web beacone kako bi dobili podatak o IP adresi računala koji je preuzeo stranicu na kojoj se beacon nalazi, URL adresu stranice na kojoj se beacon pojavljuje, koliko je vremena trajalo pregledavanje stranice na kojoj se nalazi beacon i vrstu preglednika koji je korišten za pregledavanja stranice.


IP adresa i URL


IP adresa je jedinstveni identifikator koji koriste određeni elektronički uređaji radi međusobne identifikacije i komunikacije na Internetu. Kad posjetite naše stranice, može vidjeti IP adresu vašeg uređaja pomoću kojeg se priključujete na Internet pomoću web beacona. Mi koristimo te podatke kako bi odredili opći fizički položaj uređaja i saznali iz koje geografske regije dolazi posjetitelji naših internetskih stranica. Možda ćemo koristiti tu informaciju kako bi promijenili izgled naše stranice u svrhu poboljšavanja vaše posjete.


URL (uniform resource locator) je jedinstveni identifikator ili adresa za svaki resurs na Internetu, odnosno on je adresa internetske stranice koju posjećujete. Mi ćemo koristiti tu informaciju kako bi vidjeli koja mjesta i stranice posjećujete i način na koji prolazite kroz njih.


Koje vrste kolačića koristimo?


Mi koristimo sljedeće vrste kolačića na našim stranicama.


Isključivo neophodni kolačići – Ovi kolačići su neophodni kako bi se provela transakcija ili zahtjev koji ste postavili. Primjeri uključuju informaciju koju ste dali dok ste se kretali po stranicama i upravljali svojim korisničkim statusom za vrijeme sesije. Ove kolačiće ne možete isključiti na stranicama jer tada stranice ne bi mogle pravilno funkcionirati.


Funkcionalni kolačići – Ovi kolačići omogućuju stranicama da zapamte što ste odabrali prilikom navigacije kako bi vam se omogućila funkcionalnost stranica. Na primjer, funkcionalni kolačići omogućuju stranicama da zapamte vaše specifične postavke kao što je npr. izbor zemlje i kontinuirano stanje prijave ako ste ga odabrali, kao i ostale prilagođene značajke.


Analitički kolačići – Ovi kolačići nam omogućuju prikupiti podatke povezane s vašim korištenjem naše internetske stranice, uključujući i sadržaj na koji klikate dok prolazite stranicama u cilju mjerenja efikasnosti i interakcije korisnika sa stranicom kao i kontinuiranog poboljšanja naših stranica. Ove kolačiće može postaviti analitički dobavljač treće strane, ali se isključivo koriste u svrhu povezanu s našim stranicama.


Reklamni kolačići – Ovi kolačići pamte podatke u vezi vašeg korištenja naših stranica i drugih stranica kako bi vam mogli ponuditi reklamnu i drugu ciljanu informaciju na našim i ostalim stranicama.

Kolačići društvenih mreža – Ovi kolačići omogućuju pristup društvenim mrežama i mogu prikupljati osobne podatke u vezi vašeg korištenja tih mreža. Mi nemamo kontrolu nad time kako društvene mreže prikupljaju i koriste vaše osobne podatke i njihovo korištenje je podložno politici privatnosti društvenih mreža.

Specifični kolačići koje koristimo na ovim stranicama mogu se pronaći u Preferentnom Centru kojem možete pristupiti zatvaranjem ove stranice,

Za saznati više o kolačićima, posjetite.

Kako onemogućiti ili ukloniti kolačiće

Ako želite direktno upravljati kolačićima, molimo da se vratite na Preferentni Centar tako što ćete zatvoriti ovu stranicu.


Većina preglednika će vam reći kako da zaustavite prihvaćanje novih kolačića, kako da vas se obavijesti kad dobijete novi kolačić i kako da onemogućite nove kolačiće. Molimo da uzmete u obzir da bez kolačića možda nećete moći u potpunosti iskoristiti sve pogodnosti naših stranica. Ako želite upravljati kolačićima putem vašeg preglednika, molimo da odete u Help meni na vašem pregledniku.


Kako nas kontaktirati
Za saznati više o praksi privatnosti društva Reckitt Benckiser, molimo da posjetiti našu Politiku Privatnosti.


U slučaju da imate dodatnih pitanja u vezi kolačića, molimo posjetite stranicu „kontaktirajte nas”.